Mikä on ilmalämpöpumppu?

Ilmalämpöpumppu on kiinteistön lämmitykseen ja viilennykseen tarkoitettu laitteisto

Ilmalämpöpumppu on kodin, kesämökin tai liiketilan lämmitykseen ja viilennykseen tarkoitettu, muista lämmitys- ja ilmastointijärjestelmistä riippumaton laitteisto.
Kylmällä vuodenajalla, kun lämmitystä tarvitaan, voidaan ilmalämpöpumpulla tuoda lämpöä ulkoa sisälle. Taloudellisesti tehokkaimmin lämpöpumppu toimii huonekohtaisen suoran sähkölämmityksen rinnalla. Oikein mitoitettuna ilmalämpöpumppu voi säästää lämmityssähkön kulutuksesta noin 20 – 40 %. Ilmalämpöpumppua kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon ja muita lämmitysmuotoja vasta sen jälkeen. Siksi pumpun lämpötila-asetukseksi säädetään esim. 22 °C ja muun lämmitysjärjestelmän arvoksi selvästi alhaisempi arvo. On kuitenkin muistettava, että laite ei korvaa talon pääasiallista lämmitysmuotoa. Lämmitettävää huoneilmaa kiertää sisäyksikön ja sen suodattimien läpi noin 300 - 500 m3/h eli noin talollinen tunnissa. Tämä parantaa lämmön leviämistä ja puhdistaa samalla sisäilmaa.

Lämpimänä vuodenaikana laite voidaan asettaa toimimaan toisinpäin, eli viilentämään ja kuivaamaan asunnon sisäilmaa. Ilmalämpöpumpun toimintoja ohjataan kätevästi sen kauko-ohjaimesta.

Lämpöpumppu – toimintaperiaate lyhyesti

Ilmalämpöpumppu toimii samoin periaattein kuin jääkaappi. Kun jääkaapin sisällä oleva lämpö sidotaan höyrystimessä kompressorin avulla kierrossa olevaan kylmäaineeseen ja vapautetaan se lauhduttimessa kaapin ulkopuolella, niin lämpöpumppu sitoo ulkona ilmassa olevaa lämpöenergiaa ja kuljettaa sen sisälle. Kesällä ilmalämpöpumppu voidaan asettaa keräämään sisällä olevaa lämpöä ja kuljettamaan sen kylmäaineeseen sidottuna ulos. Samalla huoneilma myös kuivuu.

Lämpöpumpun COP-arvot ja hyötysuhde

Ilmalämpöpumppujen hyötysuhdetta kuvataan lähinnä COP-luvulla. Se kertoo laitteen kyvyn siirtää lämpöenergiaa tietyissä olosuhteissa. käytännössä 7-asteen ulkolämmöllä ja 20-asteen sisälämmöllä. Mitä korkeampi arvo, sitä parempi kyky siirtää lämpöä näissä olosuhteissa. Täytyy muistaa, ettei korkean COP arvon omaava laite välttämättä toimi kunnolla enää -15 -asteen lämpötiloissa. Taloudellisinta laitteen käyttö on +10 …. -15 °C lämpötilassa. Nykyaikaisen laatulaitteen käyttö on kannattavaa vielä noin -20 – -25 °C lämpötilassa ja on sanottava että ainakaan Suomen eteläosassa ei tästä kylmempiä pakkaspäiviä vuodessa kovin montaa ole.

Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumppu on laadukas valinta

Jotta lämpöpumppu saavuttaisi parhaat mahdolliset hyötysuhteet, tulee laitteesta luonnollisesti löytyä uusinta mahdollista tekniikkaa. Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumppu on suunniteltu helppokäyttöiseksi ja mahdollisimman energiatehokkaaksi. Pitkään jatkuneen kehitystyön ansiosta Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumppu soveltuu käytettäväksi myös pohjoisissa olosuhteissa. Laitteesta löytyvän tekniikan ansiosta lämpöpumppu pystyy työskentelemään energiatehokkaasti vielä -20 – 25 °C lämpötiloissakin.

Minne ilmalämpöpumpun voi asentaa?

Ilmalämpöpumpun voi asentaa uuteen tai vanhempaan asuntoon. Asennus ei vaadi asuntoon rakenteellisia muutoksia. Seinään täytyy porata reikä ulko- ja sisäyksikön liittämiseksi toisiinsa. Erikokoisiin asuintiloihin on saatavana eritehoisia laitteita. Ilmalämpöpumppujen lämpötehot ovat välillä 2,5 kW – 8 kW. Vastaavasti kesän kuumina aikoina saadaan kaivattua viileyttä huoneistoon ja sisäilman kosteuspitoisuutta alhaisemmaksi. Lisäksi on huomioitava että laite kierrättää sisäyksikössä huoneen ilmaa lävitseen lämmittäessään tai viilentäessään sitä. Ilma kulkee sisäyksikössä olevan ilmansuodattimen läpi. Tämä vähentää pölyä sisäilmassa. Jos lämmitystä sekä viilennystä tarvitaan useammassa huoneessa voidaan sisäyksiköitä asentaa useampi, jotka käyttävät samaa ulkoyksikköä.
Asennuksen kesto on kohteesta ja esimerkiksi sisäyksiköiden määrästä riippuvainen. Normaali omakotitalon lämpöpumpun asennus (1 ulkoyksikkö + 1 sisäyksikkö) kestää yleensä noin työpäivän.

Ilmalämpöpumpun käyttö

Ilmalämpöpumpun käyttö on helppoa. Toiminnot ja säädöt tehdään kaukosäätimestä. Käyttöhuoltona laite tarvitsee vain ajoittaisen suodattimien puhdistuksen.

Kuka saa asentaa lämpöpumpun?

Lämpöpumppujen asennus on luvanvaraista työtä. Asentavan liikkeen täytyy olla Tukesin hyväksymä ja asennuksen saa suorittaa vain ammattitaitoinen asentaja, jolla on voimassa olevat luvat.